Makanan Tradisional - Lempeng Kelapa
Lempeng kelapa atau juga dikenali sebagai lempeng nyiur merupakan sejenis makanan yang dibuat menggunakan kelapa diparut. Ia biasanya dimakan begitu sahaja atau dicicah gula, atau sambal ikan bilis atau kuah gulai. Lempeng kelapa sedap dimakan ketika panas.
Bahan - bahan
· 2 cup tepung
· 1/2 cup kelapa, grated
· 1/2 sudu teh garam
· 1 sudu teh gula
· 1/2 sudu teh bikarbonat of soda
· 1/4 cup susu kelapa
· 1/2-1 cup air
· minyak
Cara Memasak Lempeng Kelapa
· Campur semua bahan-bahan kering.
· Megacau susu, air and campur.
· Panas 1 sudu teh minyak atas frying pan.
· Tuang sesenduk penuh adunan dan masak sampai keemas-emasan
Saya suka makan lempeng kelapa kerana rasanya sedap apabila makan untuk tengah hari seperti makanan kecil
No comments:
Post a Comment